SPM Digitalkarboksyterapiawish protrychologiafood detective

Food Detective – Test na Nietolerancje Pokarmowe
Od dawna wiadomo, że spożywanie niektórych pokarmów może mieć znaczny wpływ na zdrowie fizyczne oraz psychiczne niektórych osób. Ma to jeszcze większe znaczenie w dzisiejszym życiu, w którym spożywamy ogromną ilość przetwarzanych produktów żywnościowych.

Jeśli cierpisz na przewlekłe, nawracające stany zapalne w organizmie, miewasz migreny, jesteś chronicznie zmęczona, masz problem z trądzikiem – możliwe, że cierpisz na Nietolerancje Pokarmowe. Sprawdź, przebadaj się już dziś.

Food Detective – Test na Nietolerancje Pokarmowe

Czym jest nietolerancja pokarmowa?
Do niedawna termin „nietolerancja pokarmowa”oznaczał każdą reakcję na pożywienie, w której układ immunologiczny nie odgrywał głównej roli. Obecnie coraz częściej mianem nietolerancji pokarmowej określa się nieprawidłową reakcję organizmu z udziałem systemu odpornościowego i swoistych przeciwciał klasy G (IgG).

Jak powstają immunotoksyny pokarmowe?
Immunotoksyny są to kompleksy immunologiczne utworzone z pokarmowo – swoistych IgG i fragmentów niestrawionych białek pokarmowych, które przenikają z jelita do krwiobiegu i są rozpoznawane przez układ odpornościowy jako elementy obce dla organizmu. Immunotoksyny mogą wywierać szkodliwy wpływ na funkcjonowanie organizmu indukując stan zapalny – ogólnoustrojowy lub zlokalizowany w określonych tkankach.

Jakie są objawy nietolerancji pokarmowej?
Według raportu British Alergy Foundation już ponad 45% populacji może doświadczać dolegliwości z powodu nierozpoznanej nietolerancji pokarmowej. Manifestacja kliniczna nietolerancji pokarmowej w 70% jest wielonarządowa, a jej objawy mogą dotyczyć wielu układów jednocześnie, jak:

  • pokarmowy – wymioty, wzdęcia, skurcze, zatrzymywanie wody, nudności, zaparcia, biegunka, kolka oraz problemy z utrzymaniem masy ciała
  • nerwowy – migrena, ból głowy, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju i zachowania, depresja, lęki, zmęczenie, nadmierne pobudzenie
  • kostno-stawowy, mięśniowy – zapalenie stawów, bóle stawów, bóle mięśni, osłabienie
  • hormonalny i płciowy - niepłodność
  • oddechowy – nieżyt nosa, zapalenie zatok, astma
  • skóra – pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, wypryski, swędzenie skóry, trądzik

W jakim wieku może rozwijać się nietolerancja pokarmowa?
Nietolerancja pokarmowa może rozwijać się w każdym wieku – zarówno w okresie dzieciństwa, w wieku dojrzałym oraz u seniorów.

Jakie są przyczyny powstawania nietolerancji na pokarmy?
Istnieje wiele przyczyn powstawania nietolerancji pokarmowej, jak: niewłaściwa dieta (również matki i dieta niemowlęcia), obecność pasożytów i drobnoustrojów, nadużywanie leków, zanieczyszczenie środowiska, styl życia.

Czym grozi nieleczona i nierozpoznana nietolerancja pokarmowa?
Długotrwałe spożywanie nietolerowanych pokarmów może być przyczyną wielu chorób, jak: zespół jelita nadwrażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna, reumatologiczne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, zespół napięcia przedmiesiączkowego, choroba Hashimoto, astma, depresja, oraz takie z którymi borykamy się na co dzień (migrena, trądzik różowaty i młodzieńczy, cellulit, gromadzenie się wody, nadwaga).

Jak rozpoznać nietolerancję pokarmową?
Dolegliwości po zjedzeniu nietolerowanego pożywienia często występują z opóźnieniem, po kilku dniach, dlatego najskuteczniejszą metodą rozpoznania nietolerancji pokarmowej jest badanie przeciwciał IgG krążących we krwi. Test Food Detective jest łatwy i bezpieczny, badamy krew pobraną z palca, a wynik otrzymujemy po 40 minutach.

Test wykrywa reakcję na następujące pokarmy: owies, pszenicę, ryż, kukurydzę, żyto, pszenicę Durum, gluten, migdały, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, herbatę, orzechy włoskie, mleko krowie, jajka, kurczaka, wołowinę, wieprzowinę, jagnięcinę, ryby białe, ryby słodkowodne, tuńczyka, skorupiaki, brokuły, kapustę, marchew, pora, ziemniaki, selera, ogórki, paprykę, rośliny strączkowe, grejpfruty, melony, orzeszki ziemne, soję, kakao, jabłka, czarną porzeczkę, oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory, imbir, czosnek, grzyby, drożdże.

Jak leczyć nietolerancję?
Jednyną i najskuteczniejszą metodą leczenia objawów nietolerancji pokarmowej jest unikanie szkodliwego pokarmu czyli dieta eliminacyjna w oparciu o wynik testu Food Detective. Dietę należy wprowadzić na kilka miesięcy, do roku. Po tym czasie zazwyczaj organizm przestaje źle reagować na nietolerowane wcześniej pokarmy, jakby oduczył się zwalczania białek, które kiedyś nam szkodziły. Więc pocieszające jest to, że możemy "zresetować" nasz układ immunologiczny. A zbilansowana dieta pozwoli cieszyć się wszystkimi ulubionymi produktami spożywczymi.

Polecam,

Sylwia Żółkiewska.

 

Zaproszenie upominkoweKarta Stałego KlientaKosmetyczka radziNowości