Shiki Peel - Redukcja niedoskonałości skóry

Kwas szikimowy swoją nazwę zawdzięcza roślinie, w której występuje w warunkach naturalnych. Shikimi to japońska nazwa anyżku gwiaździstego – przyprawy, która została doceniona również przez medycynę naturalną i przemysł kosmetyczny.

 Działanie kwasu Szikimowego.


Kwas szikimowy jest wielofunkcyjną substancją czynną. Wśród jego głównych właściwości kosmetycznych najbardziej docenia się zdolność do zmniejszenia ilości zmian trądzikowych, zaskórników, działanie przeciwzapalne i sebostatyczne. Skutecznie hamuje rozwój Propionibacterium acnes, czyli bakterii odpowiedzialnych za zmiany trądzikowe. Ułatwia także odblokowanie zaczopowanych ujść gruczołów łojowych, dzięki czemu powoduje widoczne zmniejszenie się ilości grudek zapalnych oraz zapobiega dalszemu ich powstawaniu.

W zależności od stężenia i pH może nawilżać lub złuszczać.

Jest najłagodniejszym kwasem z grupy AHA, dlatego może być stosowany u osób ze skórą naczyniową, dojrzałą i suchą.

Wyniki badań naukowych potwierdzają także antyoksydacyjne i rozjaśniające właściwości kwasu szikimowego - minimalizuje przebarwienia potrądzikowe, ale też wyrównuje koloryt skóry.

 

Shiki Peel   330 zł